İnşaat; Arapça kökenli bir kelimedir. Daha çok bir şeyleri yapmak ve hazır hale getirmek demektir. Arapça inşa kelimesinden gelmektedir.
Kamu ihale kanununda inşaat şöyle tanımlanmaktadır; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekopaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini ifade eder. (İnşaat)
İnşaat nedir ve nasıl yürütülür, şöyle genel olarak bir bakalım. İnşaatlar insan hayatı açısından mutlak önem taşımaktadır. İlk çağlardan beri barınma, şehirleşme, alt yapı, ulaşım, doğayla mücadele, enerji üretimi amaçlı yapılan inşaatlar sayesinde toplumların devamlılığı ve büyümesi sağlanmıştır. Tüm insanlar yaşamının bir bölümünde konut sahibi olma veya inşaat yaptırma işleriyle ilgilenmektedir. Büyük ölçekli inşaatlar birden fazla bölüm arasında iş birliği gerektirir. Bir mimar veya inşaat mühendisi işi yönetir. Bir tasarım mühendisi veya proje yöneticisi onu denetler. Bir projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi için etkili bir planlama şarttır. Söz konusu altyapıyı tasarlama ve yürütmeyle uğraşanlar, imar gereksinimlerini, işin çevresel etkilerini, başarılı çizelgeleme, bütçeleme, şantiye güvenliği, yapı malzemelerinin ulaşılabilirliği ve nakliyesi, lojistik, halka verdikleri rahatsızlıklara kadar tüm detayları düşünmelidirler. İnşaat, belli bir bölgedeki bina, altyapı, havaalanı, baraj gibi geniş anlamda yapı veya yapı çevresinin oluşturulma aşamasıdır. İnşaat aslında pek çok işin aynı anda yürütüldüğü bir süreçtir. Normalde iş , tasarım mühendisi, proje mimarı, inşaat mühendisi, mimar, peyzaj mimarı, iç mimar tarafından denetlenir, ve bütün işler proje yöneticisi tarafından yönetilir.
İNŞAAT SEKTÖRLERİ
İnşaat sektörü, genel olarak üç ana kola ayrılır.
Bina
Alt yapı
Endüstriyel yapı
Bina inşaatı genellikle konut ve konut dışı olarak sınıflandırılır. (ticari/kurumsal).
Altyapı genellikle büyük kamu işleri, barajlar, köprüler, otoyollar su/atıksu ve şebeke dağıtımını içerir.
Endüstriyel sanayi yapıları rafinerileri, proses kimyasını, elektrik üretimini, değirmenleri ve üretim tesislerini kapsar. sektörü sektörlere veya pazarlara ayırmanın başka yollarıda vardır.